Vill du veta mer?

Kika nedan och få reda på mer om vad jag kan erbjuda. Scrolla ner för priser.

Allt får inte plats att skriva här, men om du har ytterligare funderingar, så är du självklart välkommen att slå en pling eller skicka mig ett mejl!


Slipkurser

Ta del av all min kunskap genom min populära slipkurs, där jag delar med mig av alla tips och tricks kring slipning på slipstenar!

Under kursen slipar vi på japanska vattenstenar/våtstenar, men grundprinciperna går att tillämpa på alla typer av  plana slipstenar.

Du får tillgång till en egen komplett "arbetsstation" med allt du behöver under kurstillfället. Vi kör ca 2.5 + 2.5 timmar med lunch i halvlek. Jag ligger granne med en foodcourt, så det finns lite olika godsaker att välja mellan.

Jag går igenom allt från ståltyper, bladgeometrier och slipvinklar, till praktiska förehavanden. Du får lära dig ALLT du behöver veta för att få till en vass kniv!

Tjänster


Slipning av knivar, saxar, yxor, rakknivar och annat. Jag slipar både maskinellt och på japanska vattenstenar. Alla kvalitetsnivåer är välkomna och den nuvarande spännvidden på objekt jag hanterat sträcker sig från riktigt billiga köksknivar (under 100 kr/st) till den dyraste som kostar ca 10-12 000 kr. Slipar små knivar (t ex fällknivar) med extremt gott resultat. Alla objekt slipas individuellt med hänsyn till typ av stål, geometri, användningsområde och kundens specifika önskemål.

KNIVAR


Globals köksknivar är oerhört vanliga och speciellt slipade från fabr

ik. De har vad som kallas för "zero-bevel", vilket innebär att det inte finns någon tydlig övergång till själva slip-fasen nere vid eggen. Den är helt konvext slipad mot slutet och blir bara tunnare och tunnare i en radie (utan någon skarp övergång), tills man till slut är framme vid eggen. Denna slipning återställer jag mot en extra kostnad, i de fallen man som kund vill det och råkar ha en kniv som besökt "ett vanligt sliperi" flera gånger. Dock så vill jag påpeka att kniven blir konvext slipad även vid min Pro-slipning (men inte lika extremt).

Asymmetriska eggvinklar (vanligt på en del japanska knivar) bibehålls, om man inte önskar annat. Då är kniven slipad med olika vinklar på vänster- respektive höger sida. Ganska vanligt förekommande är 70/30-slipning, där då 70 procent av den sammanlagda vinkeln är slipad på ena sidan och 30 procent på den andra. Är man ovan, så kommer kniven att "styra" en del åt det ena eller det andra hållet beroende på om den är slipad för vänster- eller högerhänta användare. Fördelen med denna typ av slipning är att man (när man vant sig) lättare kan skära ännu tunnare skivor av den råvara man bearbetar. Gillar man kniven, men har svårt för assymmetrin, så slipar jag om den 50/50, så den skär så rakt som möjligt (ibland kan hela bladprofilen vara mer eller mindre asymmetriskt smidd).Knivar som är enkelslipade (uteslutande japanska) från endast den ena sidan (ungefär som ett stämjärn) slipas enligt japanska metoder och endast på vattenstenar i flera steg. Hänsyn tas alltid till geometrin, så inte den konkava baksidan (urasuki) planas ur i onödan och kontaktytorna (uraoshi) behålls minimala.

SAXAR

Slipning av saxar sker i olika steg beroende på typen av sax. På frisörsaxar poleras skären i olika grad från botten och ut till spetsen för att maximalt "bett" skall erhållas, om saxtypen så kräver. Japanska saxar klipper ofta bättre ju mer de poleras.YXOR

Yxor slipas olika beroende på typ av yxa- samt kundens önskemål. Mindre frilufts- snickeri- samt andra typer av mer "delikata" yxor gynnas ofta av en finare egg, som kan slipas med lite flackare vinkel och poleras i större utsträckning.

RAKKNIVAR (straight razors)

Slipas på japanska vattenstenar upp till 10 000 grit och poleras på läderstroppar i kombination med olika typer av stropping-pasta. 


VÄRT ATT NOTERA

Olika egg-föremål har olika förutsättningar. Om vi t ex jämför två identiska knivar med samma bladgeometri och där båda knivarnas stål härdats optimalt, så kommer kniven med ett bättre stål ALLTID att prestera bättre än kniven med det sämre stålet. Bättre stål innebär i stort sett alltid ett högre inköpspris på produkten och för det mesta så får man vad man betalar för.

Det är ingen idé att lägga ner stora pengar på billiga knivar, när det kommer till underhåll. Finns ingen poäng med att finpolera eggen på ett mjukt stål av låg kvalitet. Samma sak åt andra hållet: Om man har en handsmidd japansk kniv för 2-3k (eller kanske ännu mer), så ska man inte dra den genom en "knivslip" för en hundralapp...Om mig

Jag heter Peter Andersson och är bosatt i Västerås. Född och uppvuxen i Norrbotten och med ett gediget friluftsintresse i bagaget. Tidigt insåg jag vikten av att ha en väl fungerande kniv och yxa i ryggsäcken när man gav sig ut i skog och mark... och där någonstans väcktes intresset och nyfikenheten kring hur man kan underhålla dessa verktyg på bästa sätt.

Intresset har ökat under åren och när jag nu väl tog klivet och öppnade en köksbutik (Peltoniemi Kök & Badrum Västerås), ungefär 25 år efter inköpet av mina första seriösa slipredskap, så undrade min sambo Jenny om jag inte skulle erbjuda mina sliptjänster i samma lokaler. Så blev det också, och nu får knivslipningen ett eget "utrymme", med egen hemsida och egna sociala medier.

Prislistor

Här hittar du grundläggande priser. Vid knepiga/ovanliga föremål, så lämnar jag en offert.
Tilläggskostnader tillkommer även på de övriga föremålen (utöver knivar) i de fall det finns omfattande skador som måste åtgärdas.

prislista knivar

Grundslipning
69,00 SEK
PRO-slipning
109,00 SEK
Slipning på japanska vattenstenar
249,00 SEK
Återställning av "zero-bevel" på Global-knivar
Stora hack i eggen (grundslipning ingår)
Stora hack i eggen (PRO-slipning ingår)
Avbrutens spets (grundslipning ingår)
Avbruten spets (PRO-slipning ingår)


169,00 SEK

159,00 SEK

199,00 SEK

159,00 SEK

199,00 SEK


 

prislista saxar/yxor/annat

Hushållssax
109,00 SEK
Frisörsax
199,00 SEK
Yxa
149,00 SEK
Rakkniv
249,00 SEK
Häcksax
Annat 1
Annat 2
Annat 3
Annat 4


199,00 SEK